Το Εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων ιδρύθηκε το 2003 και από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα στην οδό Εμμανουήλ Μουντάκη 1, στο σχολικό συγκρότημα της Αμπεριάς, με τηλέφωνο επικοινωνίας 2821043161. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο δικαιούνται να φοιτήσουν ενήλικες αλλά και έφηβοι που έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους και εργάζονται. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι απογευματινό-βραδινό ενώ η χρονική του διάρκεια είναι όπως του ημερήσιου γυμνασίου, τρία έτη, και διδάσκονται τα βασικά μαθήματα της ημερήσιας ζώνης. Μετά την αποφοίτησή τους, οι μαθητές μας μπορούν να εγγραφούν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ της προτίμησής τους.
Στο ερώτημα «γιατί να επιλέξει κάποιος το Εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων», η απάντηση είναι ότι προσφέρει την ευκαιρία σε ενήλικες που δεν είχαν έως τώρα τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, να μπορούν να το κάνουν μέσω του εσπερινού σχολείου. Μπορεί να είναι ένα πλαίσιο κουραστικό καθώς θα ακολουθεί την εργάσιμη, ή και όχι, ημέρα τους, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα πλαίσιο που θα τους ανοίξει νέους δρόμους στη σκέψη, στη γνώση, και γιατί όχι και στο επαγγελματικό τους μέλλον. Είναι ένα βήμα τολμηρό, που τις περισσότερες φορές κάτι έχει να προσφέρει στον καθένα που θα τολμήσει να το κάνει. Το Εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003 με 135 μαθητές που διακρίνονταν για τη θέληση, την αποφασιστικότητα και το μεράκι να κάνουν κάτι παραπάνω για τον εαυτό τους. Σχετικό δημοσίευμα της εποχής αναφέρει ότι είναι «Νυχτερινό Γυμνάσιο για όλες τις ηλικίες» από 16 έως 60 και ότι έχει ως απώτερο σκοπό την απόκτηση του απολυτηρίου του Γυμνασίου. Άλλα παρόμοια δημοσιεύματα ενσωματώνουν τις ευχές για «απόκτηση των γλυκών καρπών της παιδείας» αλλά και «του καλού ταξιδιού» στον κόσμο της γνώσης που ανοίγει τον νου και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του καθενός μας. Απόδειξη αποτελεί η συμμετοχή των μαθητών μας σε διάφορες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.
Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, το Εσπερινό Γυμνάσιο έχει διακριθεί για το ζήλο και το αμέριστο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει τόσο η διεύθυνση όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό για τους μαθητές του. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ενήλικες μαζί με ανήλικους μαθητές, καταβάλλεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια ενσωμάτωσης και ενεργοποίησης ώστε να δημιουργηθεί μία συνειδητοποιημένη σχολική κοινότητα με τον στόχο όχι μόνο της αποφοίτησης αλλά και της ηθικής και γνωστικής απολαβής του κόπου και της προσπάθειας ήδη εργαζόμενων ατόμων, που έχουν όμως τον διακαή πόθο της μόρφωσης.
Τα σημεία που θα ήθελα να τονίσω, είκοσι χρόνια μετά, και τα οποία εντοπίζονται και μέσα στον τότε ημερήσιο τύπο είναι η δύναμη της απόφασης από το ίδιο το άτομο-μαθητή και το γεγονός ότι πρέπει να σπάσει τα ταμπού του περίγυρού του όχι μόνο για να ξαναγίνει μαθητής αλλά και για να εκπροσωπήσει το σχολείο του σε μία εκδήλωση του τόπου του. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι «θέλει αρετή και τόλμη η παιδεία» αφού με τις εμπειρίες της ζωής ενός ενήλικα διδάσκονται και οι άλλοι καθώς θεωρείται μια πραγματικά γοητευτική, προκλητική «διδακτική» εμπειρία όπως το επιβεβαιώνει και η μαρτυρία μιας μαθήτριας ετών 60, της κας Κατερίνας, στα Χανιώτικα Νέα της Δευτέρας με τίτλο «Μαθήτρια ετών ...60» που είχε τον πόθο της γνώσης και θεωρούνταν η «μητέρα» της τάξης. Μάλιστα, επιπρόσθετα, η ίδια συνιστά και σε όποιον πραγματικά το θέλει, να μην το σκεφθεί, αλλά να σκεφθεί όλα αυτά που θα κερδίσει, αφού θεωρεί ότι ξαναγεννήθηκε και αναβαπτίσθηκε καθώς το σχολείο είναι πηγή ζωής! Γι’ αυτό η προτροπή της είναι ότι όλοι πρέπει να το τολμήσουν!
Αναγνώστου Κωνσταντίνα,
Δ/ντρια Εσπερινού Γυμνασίου Χανίων